Cykelhållare på tak eller dragkrok?

Cykelhållare på tak eller dragkrok?

När man ska köpa en cykelhållare så måste man bestämma sig om man ska ha den uppe på biltaket eller på dragkroken. Bägge varianter har sina för- och nackdelar. På taket kan man ha en cykelhållare som kan ta upp till fyra cyklar. Det bästa är att vända dem varannan fram och varannan bak, annars blir svårt att få plats med fler än två cyklar. Det man ska tänka på när man bestämmer sig för att montera fast cykelhållaren på taket är att det kan vara svårt att få upp den, särskilt om man har en SUV som är lite högre. Även om man är ganska lång så måste man ha en pall för att kunna sätta upp cyklarna.

Hur mycket last tål en cykelhållare?

De flesta flesta cykelhållare kan ta över 60 kilo. Man ska alltid försöka fördela lasten jämt över cykelhållaren. En maxlastad cykelhållare påverkar bilens köregenskaper så det gäller att packa med eftertanke. En cykelhållare som sätts dragkroken tål oftast lite mer vikt än en cykelhållare som monteras på biltaket. En annan fördel är att du inte riskerar att köra in i garaget med cyklarna kvar på taket. Men tänk på att om du sätter cykelhållaren på bilens dragkrok så har cyklarna en tendens att  bli ganska smutsiga.

Kan en cykelhållare skada min cykel?

Många av de klassiska modellerna av cykelhållare separerar inte cyklarna och då blir de ofta placerade mot varandra, utan något mellanrum. Detta leder ofta till att cyklarna får en hel del skador eller ”skavsår” på ramen. Har du en helt ny cykel är detta mindre roligt. Genom att köpa en cykelhållare av ny modell kan du dock kringgå detta problem eftersom nya modeller i allmänhet effektivt separerar de olika cyklarna. Ett annat alternativ är att helt enkelt linda in cyklarna i filtar eller något liknande så att de inte skaver mot varandra.

Kan man använda cykelhållare när man har husvagn?

Det är fantastiskt att kunna ta med sig sina cyklar när man åker på semester. Särskilt barnen brukar uppskatta att kunna cykla när man reser bort. Det går absolut att använda cykelhållare när man har husvagn. Det gäller dock att räkna på maxvikten. Hur mycket vikt din bil tål hittar du på registreringsbeviset. Du måste räkna in både husvagn, cyklar och cykelhållare i lastvikten. Tänk noga igenom hur du packar bilen och husvagnen om ni kommer att använda cykelhållare.