Gardintrender

Med hjälp av gardiner kan du förvandla ett helt rum. Gardiner kan skapa stämning i ett rum, minska insyn, avskärma ljus, släppa fram ljus, dämpa ljud och de ramar också in fönstret. Det finns många olika typer av gardiner att välja bland, men när du väljer gardiner bör du tänka på att köpa den typ av gardiner som passar in i din inredningsstil och som ger de funktioner och det intryck som du vill ha i det specifika rummet.

Välj gardiner utifrån funktion

Om du inte vill få in ljus i ditt hem är det rullgardiner, hissgardiner eller mörkläggningsgardiner du bör satsa på. Med dessa gardiner kan du reglera hur mycket ljus du släpper in. Lamellgardiner är något som blivit väldigt populärt den senaste tiden. Det är också en typ av gardiner där du kan reglera ljusinsläppet, likväl som insynsmöjligheterna. Du kan också välja en fodrad gardin, som ger både ett minskat ljusinsläpp och dämpar ljud. Gardinkappor passar bra i kök och badrum för att minska risken för stänk och spill, liksom att barnet drar ner gardin och tillhörande gardinstång. I vardagsrum och sovrum passar gardinlängder eller panelgardiner fint, eftersom de ramar in fönstret och sätter tonen för inredningen.

Välj gardiner utifrån din inredningsstil

Med hjälp av gardiner kan du skapa nästan vilket intryck du vill med ditt rum. Med gardiner kan du också förändra fönstrets proportioner och utseende. Du kan till exempel sätta gardinerna utanför fönsterkarmarna för att ge illusionen av ett stort fönster, men också sätta gardinstången ovanför fönstret för att ge illusionen av ett högre fönster. Om du gör tvärtom ger du illusionen att fönstret är mindre än det är i verkligheten. Gardiner finns i många olika material, färger och former. Gardiner av bomull passar i de flesta rum. Gardiner av lin passar en lantlig inredningsstil. Sidengardiner ger en elegant och lyxig känsla. I barnrummet passar det fint med barnmotiv på gardinerna. Det finns en uppsjö av gardiner att välja mellan, så det är bra att titta runt bland utbudet för att hitta just dina favoritgardiner.

Du kanske även gillar..