Vad är platåsko?

Platåsko brukar definieras som en sko med hög sula. Det är även så som wikipedia sätter definitionen. Detta gör att foten därmed kommer upp i luften – som på en platå. I vissa fall kombineras den höga sulan med en ännu högre klack. Det blir då en kombination av klackskor och platåskor. Utöver platåsko finns även platåstövlar. Även här handlar det om sulans tjocklek och att man går som på en ”platå”. Dessa kallas då för platåstövlar.

Skor med intressant ursprung

Historien bakom platåskorna tar sin början på 30-talet. Då började det bli mycket populärt med breda klackar (eller killklackar som de även kallades). Modet var lite mer mot funktion och man kunde därmed eftersträva att ha en bred och bekväm sko.

På grund av att det var ransonering och mycket liten tillgång på många varor var det svårt att göra dessa av läder. Man blev helt enkelt tvungen att tänka nytt inom skoindustrin. Exempel på material som därmed började finnas i skorna var papp, kork och till och med fiskfjäll. Därmed kunde även platåskorna bestå av en rad olika material. När så ransoneringen försvann och de bättre materialen var tillgängliga började skotillverkarna allt mer gå tillbaka till de ordinarie materialen även om många inslag av andra material fortfarande fick leva kvar.

Platåskon var främst populär under 70-talet. Ett tydligt exempel på det är gruppen ABBA som mycket ofta hade färgglada platåskor på sig under sina framträdanden runt om i världen. Både kvinnor och män kunde ha dessa skor även om det främst var kvinnorna som valde dem. Under 1990-talet kom så modet tillbaka lite kring dessa skor. Men det kan inte liknas med den popularitet som var under 70-talet. Idag finns platåskorna kvar och används inom flera olika modegenre. Ett exempel är de ”finare” och exklusivare skorna som används till långklänning eller aftonklänning. Detta då främst för de som vill bli ”lite längre”.

Hitta platåskor via nätet

Oavsett trend och mode kan man hitta de skor man önskar via nätet. Det finns alltid möjlighet att hitta även ovanliga skor på detta sätt och de många skoaktörer vi nu kan hitta, vill hela tiden tillgodose önskemål och behov. Footway hade en snabb väg till börsen och de är nu en av de större i sin gren. För att hitta platåskor på nätet är dessa helt enkelt ett bra val.

Du kanske även gillar..