Ombonad utemiljö med stora planteringskärl

I parker, andra offentliga platser eller i privata trädgårdar – med stora planteringskärl är det enkelt att skapa en ombonad utemiljö. Riktigt stora kärl kan även användas som farthinder och snygg dekoration i ett och det finns mycket fint att fylla dessa kärl med. Citypro är proffs på stora planteringskärl. Läs mer om odling i stora krukor, modeller, material och var dom passar här.

Stora planteringskärl i olika modeller och material

Stora planteringskärl finns att hitta i många olika modeller och material. Det finns olika storlekar att hitta samt olika former, så som rektangulära, runda, höga och låga.

När det kommer till material finns som sagt också en del att välja bland och några vanliga är:

  • Cortenstål
  • Betong
  • Plast
  • Trä

Just cortenstål är något som blivit populärt dom senaste åren. Materialet har en rostig look, är mer eller mindre underhållsfritt och tål väder och vind bra. Även betong är populärt och lätt att sköta om.

Passar i alla miljöer och för olika ändamål

Stora planeringskärl passar i dom flesta typer av miljöer och syns bland annat i parker, längs gator och torg, som farthinder men även i privata trädgårdar. Stora kärl med växtlighet kan användas för att gränsa av olika områden eller bara för att smycka en annars tom plats.

Fördelar med att odla i kärl

Det finns flera fördelar med att odla i stora planteringskärl i stället för att gräva rabatter och liknande. En fördel är förstås att dom är flexibla och kan vinterförvars på lämpligt ställe. Är kärlen fyllda med perenner, träd eller liknande är detta i sig en fördel, då vissa växter har svårt att klara vintern utomhus.

En annan fördel är att det är snyggt! Med små och stora planteringskärl går det att skapa rum i utemiljöer så som parker eller varför inte hemma i trädgården. Det ger en ombonad känsla och är enkelt att sköta om.

Det finns dock en nackdel med stora planteringskärl och det är att det krävs väldigt mycket jord för att fylla upp – något som kan bli ganska dyrt. Ett bra tips är att fylla upp botten med gamla grenar, grus eller annat trädgårdsavfall som ändå inte kommer till användning, för att spara in på jorden. Det är få växter som rotar sig så djupt att det behöver vara jord hela vägen ner till botten.

Du kanske även gillar..